EN
> Home > Nieuws > Storten onderwaterbeton van start

Storten onderwaterbeton van start

Op zondagmiddag rond 17:00 is het storten van maar liefst 2.400 m3 onderwaterbeton gestart in de bouwkuip voor de ondergrondse fietsenstalling. Het beton vormt de fundering van de kelder. De bouwkuip is zo’n 6 meter diep en er staat zo’n 3 meter grondwater. Er wordt bijna 24 uur doorgewerkt voor deze betonstort. Naar verwachting duren de werkzaamheden tot uiterlijk maandag 17:00 uur.

In één keer

Het speciale onderwaterbeton dient in één keer te worden gestort om scheuren en naden te voorkomen. Dat betekent dat er dag en nacht wordt doorgewerkt. Een duiker controleert tijdens het storten of er geen oneffenheden ontstaan. Ook zal de duiker de laatste sliblaag verwijderen.

Betonpompen

Gedurende de dag en nacht zullen vrachtwagens beton aanrijden. Het beton wordt gelost in een betonpomp. Er worden twee pompen ingezet in de bouwkuip. Een pomp aan de Parallelweg en een pomp aan de Spoorweglaan. Via buizen, die gekoppeld zijn aan de pompen, wordt het beton verdeeld over de bouwkuip.

Hop-dobber

De speciale stortbuis waarmee het beton vanaf een ponton in de bouwkuip wordt gestort heet een ‘hop-dobber’. Op de hop-dobber zijn een peillood en een laser bevestigd. Daarmee wordt de diepte gemeten tijdens het storten. Door de hop-dobber kan de onderwaterbetonvloer nauwkeurig worden gestort. De uiteindelijke samenstelling van het beton onder water als de hoogte van de vloer kunnen zo goed worden bepaald.

Uitharden tijdens kerstperiode

Tijdens de kerstperiode kan het onderwaterbeton uitharden. Naar verwachting zal na zo’n 12 dagen het beton voldoende zijn uitgehard om de grondankers te boren. Tussen kerst en nieuwjaar wordt regelmatig gemeten hoe het uitharden verloopt, er worden zogenaamde ‘rijpheidsmetingen’ gedaan. Temperatuur en tijd zijn bepalend voor de verhardingssnelheid van beton.

Begin 2017

Naar verwachting kunnen vanaf begin januari de stempels worden verwijderd en vervolgens de grondankers worden geboord. Er moeten in totaal 200 ankers worden geboord om te zorgen voor stabiliteit van de fundering van de fietsenstalling.

Als de werkzaamheden volgens planning verlopen kan het grondwater in februari worden weggepompt uit de bouwkuip.

Fietsenstalling-maastricht.nl is onderdeel van Gemeente Maastricht.
Fietsenstalling-maastricht.nl is onderdeel van Gemeente Maastricht. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.