EN
> Home > Nieuws > 3 en 4 januari: verwijderen stempels

3 en 4 januari: verwijderen stempels

Vandaag is gestart met het verwijderen van zo’n 20 stempels uit de bouwkuip. Het onderwaterbeton geeft voldoende stabiliteit aan de bouwput en de stempels zijn niet meer nodig. Het verwijderen van de stempels duurt twee dagen.

Stempels

De stempels die vandaag worden verwijderd zijn tussen de 6,5  en 25 meter lang en wegen tussen de 1.200 en 5.400 kg per stuk. De stempels worden één voor één met een hijskraan op de speciaal transport opleggers geplaatst en vervolgens afgevoerd via de Parallelweg. Er blijven nog enkele stempels in de bouwkuip, de stempels in de Stationsstraat worden later verwijderd.

Grondankers

De volgende stap van het bouwproces is het boren van de grondankers. De grondankers geven stabiliteit aan de fundering van de ondergrondse fietsenstalling. Net als bij het storten van onderwaterbeton wordt er in het (grond)water gewerkt. In totaal worden er zo’n 220 grondankers aangebracht in de fundering. De ankers worden op zo’n 10 meter diepte aangebracht. De werkzaamheden kunnen geluidsoverlast veroorzaken.

Start Stationsstraat

Het aanbrengen van de grondankers start in de Stationsstraat op vrijdag. De ankers  worden in de bouwput in de Stationsstraat op vrijdag en maandag geboord. Het gaat om ca. 18 grondankers. Gelijktijdig wordt het bouwterrein ingericht met een ponton en een ankermachine, ter voorbereiding op het boren van de ankers in het overige deel van de bouwkuip. Op 9 januari start het boren van de ankers in de bouwkuip aan de Parallelweg en de Spoorweglaan.

Parallelweg en Spoorweglaan

Het boren van de grondankers vanaf maandag 9 januari wordt vanaf een ponton op het water uitgevoerd. Per dag worden er 10 tot 15 ankers geboord. Naar verwachting duurt het aanbrengen van de ankers drie weken. De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen 9:00 en 21:00 uur.

Hoe verder?

Bij werkzaamheden bestaat er altijd kans op vertragingen. Ook het weer heeft invloed op de werkzaamheden. De ankers moeten, net als het onderwaterbeton, uitharden. Als de ankers voldoende zijn uitgehard kan het grondwater in februari worden weggepompt en worden de contouren van de ondergrondse fietsenstalling nog beter zichtbaar.

Fietsenstalling-maastricht.nl is onderdeel van Gemeente Maastricht.
Fietsenstalling-maastricht.nl is onderdeel van Gemeente Maastricht. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.