EN
> Home > Nieuws > Brand Beerhoes: Maastrichts icoon

Brand Beerhoes: Maastrichts icoon

Het Brand Beerhoes. Voor veel carnavalisten van buiten de stad sinds mensenheugenis een eerste pleisterplaats. Een eerste (en tweede) glaas beer na het treinritje uit Meerssen, Valkenburg of de mijnstreek en dan verder de stad in, ondergedompeld  in het feestgewoel.

Na meer dan een halve eeuw is dat niet veranderd, zegt de huidige uitbater Bert Heckers. “Maar dat zijn natuurlijk maar een paar dagen. Het Brand Beerhoes is ook in de rest van het jaar een van de bekendste cafés van Maastricht. Al een halve eeuw,  als ik het goed heb. Een icoon, zeker voor Wyck. Ik ben er best trots op dat ik dit café heb kunnen kopen.”

Historie

Dat was twee jaar geleden. Een nieuwe stap voor de rasechte Maastrichtenaar na dertig jaar horeca in Sittard. Waarbij hij meteen een grondige opknapbeurt voor het café in gedachten had. “Historie is prima, maar je moet bij de tijd blijven. Het interieur is verouderd, de tuin onderkomen, de keuken gedateerd. Ik wilde in verschillende stappen het Brand Beerhoes bij de moderne tijd brengen. Helaas heb in de plannen even moeten parkeren.”
Klagen wil Bert Heckers niet, maar hij heeft al twee jaar last van bouwwerkzaamheden. Eerst hotel Kaboom, drie deuren verder. Nu de aanleg van de ondergrondse fietsenstalling. “Mooie projecten. Als over een jaar de stalling klaar is en het plein wordt mooi opgeknapt, dan zal iedereen staan te juichen. Ik ook. Maar nu kost het me klandizie, veel klandizie. Toeristen zien het Beerhoes niet meer als ze uit het stationsgebouw komen. Het terras draait niet door stof- en geluidsoverlast. Ik weet het, er is niets aan te doen. De bouwers proberen zo weinig mogelijk overlast te genereren. Het is niet anders. Maar voor de ondernemers hier is overleven momenteel de eerste zorg. Ik zou de klok graag een jaar vooruit zetten.”

Parijs

En als Bert Heckers overleeft, dan krijgt het Brand Beerhoes zijn gewenste renovatie. Met  misschien wel een restauranttuin en een riant terras aan de voorzijde. “Ik hoop het. Wyck is toch een prachtige plek om een café te drijven. Het Parijs van Maastricht, jawel.”
En voor wie het Beerhoes niet kent: komende vanuit het stationsgebouw schuin links aan de overkant. Het bier is goed, net als de vlaai en de verse streekgerechten.

www.brandbierhuis.nl

Fietsenstalling-maastricht.nl is onderdeel van Gemeente Maastricht.
Fietsenstalling-maastricht.nl is onderdeel van Gemeente Maastricht. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.