EN
> Home > Nieuws > Kunstenaars verfraaien bouwomheining

Kunstenaars verfraaien bouwomheining

Dave de Leeuw, Lydia Wingbermuhle, Karel Dicker en kunstcollectief Maastricht Streetart verfraaiden de bouwomheining voor de ondergrondse fietsenstalling bij het station. Eerder bracht Collin van der Sluijs, maker van de beste mural van Nederland in 2015, al een kunstwerk van 15 meter lengte aan op de omheining. Andere delen van de omheining zijn en worden voorzien van verschillende soorten planten.

“We willen zowel gevestigd als jong creatief talent uit de stad de ruimte bieden om de omheining een kwalitatieve uitstraling te geven. Samen met het groen vormt dit een mooi geheel. Reizigers en bezoekers worden straks getrakteerd op een groene tuinomgeving met een kunstzinnig randje,” aldus Marijke Terpstra, projectleider van de gemeente Maastricht.

img_4795

“Bugs” van Dave de Leeuw

Beeldend kunstenaar Dave de Leeuw maakte de muurschildering op het pand van het Leger des Heils aan de Statensingel en voorziet binnenkort het CBS gebouw in Heerlen van een 25 meter hoge mural.  Het kunstwerk Bugs op het Stationsplein (zijde Stationsgebouw) wordt de tegenhanger van het kunstwerk van Collin van der Sluijs in de Stationsstraat. Liet Collin zich inspireren door de unieke plantjes die op de St. Pietersberg groeien, Dave legt zich toe op de in dit gebied voorkomende insecten. Bugs vormt een portret van een meisje dat zodanig een is met de natuur dat haar voorkomen carnavalesk aandoet.

street_art2

“Utopia” van Karel Dicker

Aan de Parallelweg (zijde van hotel l’Empereur) heeft Karel Dicker een ruim 30 m2 groot kunstwerk geschilderd, Utopia getiteld. Karel studeerde aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design en is al anderhalf jaar bezig met het ontwikkelen van ‘zijn’ utopische stad, die mens, natuur en ruimte in evenwicht brengen en in elkaar doen overvloeien.

schermafbeelding-2016-10-26-om-16-38-29
“Wyck” van Lydia Wingbermuhle

Bij het busstation (kopse kant Parallelweg) heet illustrator Lydia Wingbergmuhle bezoekers op kleurrijke wijze welkom in Wyck. Lydia studeerde aan de MAFAD, werkt in de stationsomgeving (SAP Bagel en Juice Bar in de Stationsstraat) en combineert poëtische metaforen met alledaagse speelse gebeurtenissen. Haar schildering beeldt een fietsende Wyckenaar uit. De voor Wyck typerende verschillende ambachten komen samen in een kleurrijk tafereel. Bekijk ook de video van haar werk.

schermafbeelding-2016-10-26-om-16-28-41

Maastricht Streetart

Kunstcollectief Streetart (Jorn Gruijters en Ruurd Heuvelings) heeft aan de Parallelweg (uitgang station bij de trapjes)  een kunstzinnige plattegrond (‘metromap’) aangebracht van Maastricht, met daarop afgebeeld de belangrijkste historische en urban landmarks van de stad.

schermafbeelding-2016-10-26-om-16-19-55

Fietsenstalling-maastricht.nl is onderdeel van Gemeente Maastricht.
Fietsenstalling-maastricht.nl is onderdeel van Gemeente Maastricht. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.