EN
> Home > Nieuws > Vragen en antwoorden – fietsenkelder station Maastricht

Vragen en antwoorden – fietsenkelder station Maastricht

Op 1 januari opent NS de fietsenkelder bij het station in Maastricht. In de stalling is plaats voor circa 3.000 fietsen. In november en december worden systemen ingeregeld en wordt de stalling in orde gemaakt voor gebruik. Hieronder enkele vragen en antwoorden over gebruik van de fietsenstalling. Binnenkort staat alle informatie op deze website van NS.

Hoeveel fietsen kunnen in de fietsenkelder?

In de stalling is plek voor in totaal circa 3.000 fietsen. Ook is er plek voor 40 bromfietsen en scooter, 100 OV-fietsen en 80 buitenmodel fietsen (bijvoorbeeld tandems).

Kan iedereen gebruik maken van de stalling?

Iedereen met een OV-chipkaart (persoonlijk of anoniem) kan gebruik maken van de stalling. Met de OV-chipkaart dien je in te checken. Geen OV-chipkaart? Vraag dan een leenpas aan bij een van de medewerkers van de fietsenstalling. Op het station kan bij de NS een anonieme chipkaart worden gekocht voor 7,50 euro.

Wat is het tarief voor fietsen?

Elke eerste 24 uur stallen is gratis. Na 24 uur is het dagtarief 1,25 euro. De OV-chipkaart registreert het tijdstip van inchecken,  bijv. inchecken om 11:00 uur. Dan stal je tot de volgende dag 10:59 uur gratis. En daarna betaal je 1,25 euro per 24 uur. Een jaarabonnement kost 75 euro.

Wat is het tarief voor bromfietsen, scooters en buitenmodel-fietsen (bijv. tandems en ligfietsen)?

Elke eerste 24 uur stallen is gratis. Na 24 uur is het dagtarief 2,50 euro. Een jaarabonnement kost 150 euro.

Hoe koop ik een abonnement?

Een abonnement wordt geladen op de persoonlijke OV-chipkaart. Het is ook mogelijk om ‘Stallen op rekening’ op de persoonlijke OV-chipkaart te zetten of een abonnement voor OV-fiets.

Hoe werkt een jaarabonnement?

Een jaarabonnement voor de fiets kun je online kopen voor 75 euro en laden op de persoonlijke OV-chipkaart. Een jaarabonnementhouder krijgt een sticker op de fiets bij de eerste keer inchecken in de fietsenstalling. De beheerder van de fietsenstalling zal de sticker op de fiets plakken. Daarna kun je met de sticker zonder inchecken de stalling in.

Hoe kan ik betalen?

Betalen kan met de OV-chipkaart, een abonnement of met pinpas. Contant betalen is niet mogelijk.

Is er bewaking?

In de stalling zijn camera’s aanwezig en er is toezicht (door medewerkers van NS).

Kan ik mijn fiets nog ergens anders stallen bij het station in Maastricht?

Aan de Meerssennerweg (oostzijde station) is plek voor zo’n 600 fietsen. Daar kan gratis de fiets worden gestald zonder toezicht. Vanaf 1 januari worden de overige fietsenstallingen op en rondom het Stationsplein verwijderd. Ook is het niet meer mogelijk om te stallen bij ‘Aon de Stasie’.

Kan ik mijn fiets nog stallen bij ‘Aon de Stasie’?

Vanaf 1 januari sluit de fietsenstalling bij ‘Aon de Stasie’. De fietsenwinkel blijft wel nog gewoon open. Van 1 tot en met 12 januari is het mogelijk om de fiets op te halen uit de oude stalling. Van maandag tot en met vrijdag kan de fiets worden opgehaald tussen 7.00 uur en 10.00 uur en tussen 16.00 uur en 19.00 uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen kan de fiets worden opgehaald tussen 10.00 uur en 13.00 uur en tussen 15.00 uur en 18.00 uur.

Ik heb een jaarabonnement bij ‘Aon de Stasie’. Kan ik dat abonnement ook gebruiken in de nieuwe fietsenkelder?

Ja. Het jaarabonnement kan vanaf 1 januari worden gebruikt in de nieuwe fietsenstalling tot de verloopdatum van het abonnement.

Hoe laat is de stalling geopend?

De stalling gaat een kwartier voor vertrek van de eerste trein open en sluit een kwartier na aankomst van de laatste trein. De openingstijden verschillen dus per dag omdat ze gekoppeld zijn aan de treintijden. Vanaf 10 december veranderen de meeste dienstregelingen, dan zijn de aangepaste OV-treintijden bekend.

En als de trein vertraging heeft?

Bij vertraging zal de stalling langer open zijn.

 

 

 

Fietsenstalling-maastricht.nl is onderdeel van Gemeente Maastricht.
Fietsenstalling-maastricht.nl is onderdeel van Gemeente Maastricht. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.