EN
> Home > Nieuws > Wen-Chow: origineel Chinees restaurant

Wen-Chow: origineel Chinees restaurant

NRC Handelsblad schreef het al in 1993: de beste Chinees van Maastricht, en misschien wel van Nederland, is Wen-Chow. Natuurlijk valt over smaak te twisten, feit is dat het restaurant aan de Spoorweglaan al tien jaar onafgebroken een vermelding heeft in de Michelin-gids.

En nog altijd is de zaak razend populair bij Aziaten en collega-restaurateurs uit de verre omgeving, altijd een goed teken. “We hebben gasten uit het hele land en vooral ook België en Duitsland die speciaal naar ons komen”, zegt San Yuen die werkt in het familiebedrijf van Lee en Chin. “Een collega uit Luxemburg komt zelfs elke week met zijn vrouw een hapje eten en daarna inkopen doen in één van de Chinese toko’s in Maastricht. We zijn inderdaad een begrip, maar of we de beste zijn, dat laat ik over aan onze gasten.”

Kantonees

Wen-Chow is vooral vermaard om zijn Kantonese keuken uit Hong Kong. “Eén van de vijf stromingen in de Chinese keuken”, legt San Yuen uit. “Eigenlijk niet vergelijkbaar met ‘de Chinees’ zoals de meeste Nederlanders onze keuken kennen. Kantonees is heel verfijnd en vooral zeer gevarieerd. De basis is Dim Sun. Kleine hapjes die in China vooral als ontbijt en lunch gegeten worden. Altijd gecombineerd met soep en thee.”

Laat San Yuen vertellen over de Chinese keuken, en hij vergeet de tijd. “Kantonees eten is heel uitgebalanceerd, Gebaseerd op ying en yang. We combineren kruiden, groenten, fruit, vlees, gevogelte, vis en andere ingrediënten, rekening houdend met de seizoenen. In de winter vraagt het menselijk lichaam andere bouwstoffen dan in de zomer. Wist u waarom we in de winter wild eten? Omdat het bloed er warmer van wordt. Is bewezen. Het is een voorbeeld dat we heel bewust nadenken over eten. De Chinese keuken is duizenden jaren oud, net als de Chinese geneeskunde. De samenhang tussen gezondheid en eten is er altijd.”

Begrip

Wen-Chow is een begrip, maar hoe lang nog? “Onze koks uit Hong Kong worden ouder. Er is amper opvolging. De jongere generaties gaan studeren en kiezen voor andere beroepen. Koks uit het buitenland aannemen is lastig, zelf opleiden tijdrovend. Natuurlijk willen we hier in Wyck nog heel lang doorgaan. Het wordt echter steeds lastiger. Al die werkzaamheden maken het er niet beter op. We zijn blij als de fietsenstalling klaar is.”

Tijd dus om snel een hapje te gaan eten bij Wen-Chow. En vrees niet: de drie menukaarten bevatten in totaal 500 gerechten. Van de bekende Chinees-Indische schotels, Kantonese gerechten en traditionele Pekingeend tot en met en de meer uitheemse recepten. Pittig uit See-Chuang, mild-zoet uit Shanghai. Voor elk wat wils.

www.wen-chow.nl

Fietsenstalling-maastricht.nl is onderdeel van Gemeente Maastricht.
Fietsenstalling-maastricht.nl is onderdeel van Gemeente Maastricht. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend.